Dankend bidden

Published oktober 27, 2013 by

‘Wees niet bezorgd’, is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hoe doe je dat? Filippenzen 4:4-9 bevat drie sleutels om bezorgdheid te overwinnen. Om bezorgdheid te overwinnen, moet je dankend bidden, je gedachten bewaken en gehoorzaam zijn.

De eerste sleutel is gebed. Wanneer je tobt, moet je bidden. Je kunt altijd bij God terecht met al je zorgen. Misschien weet je niet hoe je moet bidden. Je hebt het gevoel dat je gebed niet hoger reikt dan het plafond. Meestal is dat omdat je in je gebed blijft steken bij smeken. Smeken is niet moeilijk. Het zit in de aard van de mens om te klagen en daardoor zichzelf te hersenspoelen met allerlei negatieve gedachten, ook in het gebed. Dergelijk gebed bevordert bezorgdheid. Een belangrijk aspect van gebed bij bezorgdheid is dankzegging. Dankzeggen is God danken voor wie Hij is en voor wat Hij doet. Dankzeggen is het geloof uitspreken dat Hij nabij is. Dankzeggen belijdt: “God , U weet wat U doet en wat U doet is goed.” Dankzeggen is een lijstje maken van Gods beloften of van alle dingen die God je geeft, van alle manieren waarop Hij je zegent, dit bij Hem brengen en zeggen hoe geweldig Hij is.

Als je dus tien minuten bidt, vertel God je probleem in twee minuten en loof Hem de resterende acht. Dat is soms moeilijk omdat het tegen je gevoelens ingaat. Maar in de omgang met Hem geeft Hij Zijn vrede die alle verstand te boven gaat.

Jef de Vriese